dimecres, 1 de juny del 2011

De cogombres, mòbils i la precaució

Bon dia, vull fer un breu comentari sobre dues notícies que han ocupat les nostres preocupacions en les darreres hores. La primera d'elles és la vinculació, finalment desmentida, entre uns cogombres plantats a Andalusia i una infecció per E. Coli. La segona, més recent, és la publicació de la OMS (Organització Mundial de la Salut) en la que estableix una relació entre els mòbils i l'aparició de gliomes (tumor cerebral). Aquesta relació és molt feble i tan sols apareix en grups que presenten grans "consums" de mòbil.
Ambdues notícies estan molt relacionades amb un concepte que es coneix com a Principi de Precaució. El principi de precaució és un formulat pel qual s'afirma que es poden prendre accions de prohibició o control cap a una substància, tecnologia, ... quant, sense tenir una evidència científica al 100%, aquests poden suposar un perill greu per a la salut humana, animal o per al medi ambient. Aquesta definició cal matisar-la de manera que sigui més aclaridora.

Quan parlem de precaució ens estem situant en un àmbit en el que cal parlar d'impactes i probabilitats. Penso que el quadre següent ajudarà a entendre de a quin entorn em refereixo.



Però això també aixeca dubtes, ignorància? És aquí on cal diferenciar probabilitat de plausibilitat.
La probabilitat ens parla d'un entorn quantitatiu, és a dir, una hipòtesi probable és aquella que té més "números" de que acabi succeint. Quant parlem d'apostes esportives, la paga més baixa es dóna a l'equip que més probablement obtindrà la victòria.
D'altra banda, la plausibilitat ens parla de la qualitat d'una hipòtesi, és a dir de la solidesa de la lògica amb que està construïda. No ens dirà les possibilitats d'èxit. Un exemple de plausibilitat seria parlar de les opcions de Cristiano Ronaldo per guanyar la propera Pilota d'Or (ha batut el record de gols, és un gran futbolista, ha fet una temporada excel·lent), malgrat com sabem molts de nosaltres, aquesta sigui una hipòtesi molt poc probable.
En darrer terme, m'agradaria assenyalar que de la mateixa manera que pot triomfar una hipòtesi poc probable, una hipòtesi poc plausible també pot acabar esdevenint real. Portat al problema que estem estudiant, és bàsic situar el Principi de Precaució en l'entorn de la plausibilitat, donat que no tenim dades experimentals que donin solidesa a les hipòtesis que es plantegen.

D'aquesta manera, quan estem llegint notícies com les indicades a dalt, cal fer-ho en les claus que indicàvem. Totes dues, aixequen unes alarmes que tenen repercussions molt més enllà de la notícia mateixa, el cas dels cogombres és especialment sagnant donada la situació actual de la pagesia catalana (en breu donaré dades). Malgrat tot això, la hipòtesi plantejada era molt plausible:
  • producte ecològic (els pesticides tenen els seus problemes però també en resolen molts)
  • es va trobar E. Coli als cogombres (malgrat finalment no era la mateixa soca)
  • Els malalts van consumir el producte cru (tan sols bullin s'elimina la E. Coli)
D'altra banda, la hipòtesi presenta algunes llacunes com, entre d'altres:
  • la E. Coli està bastant estesa
  • la traçabilitat no era perfecta
En relació als mòbils, tot i ser un dels temes d'estudi més recurrents, sembla ser que el buidat de l'estudi a la notícia ha estat força esbiaixat i poc responsable. Tingueu en consideració que la voluntat de les empreses fabricants de mòbils és que no hi hagi cap mena d'impacte dels mòbils a la salut humana, ni negatiu, ni positiu. Una tecnologia tan "propera" a l'home com aquesta, ha de resultar innòcua donat que si no fos així, les conseqüències serien nefastes per a aquesta indústria.

Us deixo uns links per si voleu saber més sobre el principi de precaució, tots dos són molt interessants i recomanables per entendre la complexitat de la qüestió:
- El document serio: http://unesdoc.unesco.org/images/0013/001395/139578s.pdf
- El document curt i més assequible: http://www.alcoberro.info/V1/tecnoetica3.htm

Aviat us poso l'experiència de divendres passat a Mataró, on per cert hi anirà l'Arcadi Oliveres aquest divendres a les 18h

2 comentaris:

  1. Digne de menció dins aquest tema seria el tractament d'aquest principi segons el país o organització que el practica, exemple:
    Transgènics (EEUU vs UE)

    Salut!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies! M'has aclarit certs dubtes. I, per cert, l'esquema és molt entenedor!

    Frank

    ResponElimina